Zoeken
 

Wat is Dianetics?


Het woord Dianetics komt van het Griekse dia, wat « door » betekent en noûs, wat « geest of ziel » betekent. Dianetics wordt dus gedefinieerd als « door de ziel » of de invloed van de geest op het lichaam.
 
L. Ron Hubbard heeft ontdekt dat een deel van het verstand, nefast en ongekend, registraties en ervaringen uit het verleden bevat zoals verlies, pijn en bewusteloosheid, in de vorm van mentale beeldplaatjes. Deze voorvallen van spirituele schok zijn met alle andere ervaringen uit het leven, in chronologische volgorde geregistreerd, op wat men het tijdspoor noemt.
 
De pijnlijke voorvallen die zich op dit tijdspoor bevinden, bestaan buiten het bewustzijnsniveau van een persoon en worden samen opgeslagen waardoor het reactief verstand wordt gevormd, zoals men dit noemt, bron van alle geestelijk lijden, angsten en irrationele emoties, evenals psychosomatische ongemakken.
 
Het reactief verstand staat tegenover het analytische verstand, dat deel van het verstand dat denkt, gegevens observeert, zich dingen kan herinneren en oplossingen voor problemen vindt.
 
Dianetics biedt een methode aan om het probleem van het reactief verstand aan te pakken om een nieuwe staat van spiritueel bewustzijn te vormen. De spiritualiteit die aangeboren is en eigen is aan eenieder, zijn persoonlijkheid, zijn zin voor kunst, zijn persoonlijke kracht en zijn eigen karakter, zijn goedheid en zijn inherente rechtschapenheid, kunnen zo teruggevonden worden.
 
Deze staat van bewustzijn, die de staat van Clear, wordt genoemd, is vergelijkbaar met wat in het boeddhisme, bodhi, wordt genoemd of hij die de openbaring heeft ontvangen (ook vertaald door « ontwaking »). Het is een nieuw niveau van spiritueel bewustzijn.
 
Dianetics, hoewel men dit bij de eerste publicatie niet vermoedde, behandelde de menselijke geest al. Dianetics is een voorloper en maakt deel uit van Scientology.
 

contact contact       share share