Zoeken
 

Internationale vrouwendag

Brussel – Donderdag 9 maart 2017, de dag na de Internationale vrouwendag, werd in het kader van de maandelijkse interreligieuze ontmoetingen in de Scientology Kerken voor Europa, een conferentie georganiseerd met als spreker mevrouw Anne Morelli en met als titel "De plaats van de vrouw in de drie religies van het Boek.”


Tijdens deze ontmoeting waaraan mannen en vrouwen van alle horizonten deelnamen, heeft Anne Morelli, Professor aan de Vrije Universiteit van Brussel en grondlegger van de Studiegroep over de geschiedenis van de immigratie, niet zonder een vleugje humor, de nadruk gelegd op de onderdrukking die de vrouw ondergaan heeft doorheen de religies van het Boek, met name het christendom, het judaïsme en de islam.

Voor Anne Morelli," zijn deze drie religies geboren in de landen van het Middellandse Zeegebied in een tijd waar het patriarchaat de norm was en zijn uitstraling de mentaliteit van die tijd.”

Ze heeft handig aangetoond dat iedereen zich zou kunnen herkennen in deze teksten: "de feministen zullen passages gebruiken waar Jezus de verrijzenis aankondigt aan drie vrouwen, de conservatieven daarentegen vermelden liever Sint-Paulus. In ieder geval zou alles wat waar is voor het christendom over de vrouw, ook waar zijn voor de islam en voor het judaïsme."

Uiteindelijk toont de geschiedenis ons deze onderdrukking op verschillende manieren: als we terugkijken naar de XVIIe eeuw waren de heksen vrouwen, voor 1907 behoorde haar loon aan de man toe, voor 1924 had ze geen toegang tot een diploma van secundair onderwijs, voor 1938 had ze geen identiteitskaart, voor ‘44 had ze geen stemrecht...

Spijtig genoeg, zijn loonverschillen, verschillen in pensioen, bij aanwervingen, gedwongen huwelijken, besnijdenissen, geweld in het huwelijk, enz. ... nog altijd actualiteit.

Volgens welk recht zou een geslacht dan meer of minder rechten hebben dan een ander?

"Het is door deze verschillen te blijven aanklagen en door ons bewust te blijven van hun bepalende rol in de maatschappij dat de vrouwen hun plaats zullen verdienen en er een sociaal evenwicht zal komen op gelijke voet met de mannen " voegde Agnes Bron woordvoerster van de kerk er nog aan toe.”


 


contact contact       share share